A nyelvújítás kora kategória bejegyzései

1700- 1920 -napjainkig
A magyar nyelv, a nyelvújítás kezdetétől folyamatos, átalakításon megy keresztül. Ezt a folyamatot a magyar művelődéstörténet egyik vívmányának mutatják be. Ahogy a felvilágosodásnak nevezett kor, elkezdett felhagyni a hagyományokkal, úgy a nyelvészetre is rányomta a bélyegét. A kezdeti időszak, szorosan a „nyelvújasnak” nevezett korszak, 1790-1820 között volt. Ebben a három évtizedben a nyelvújítás volt az egyik olyan terület, ahol a nemzeti érdeket, szembe lehetett állítani a birodalmi érdekekkel, a nélkül, hogy az közvetlen politikai következményekkel járna. A császárnak jól jött a magyarok megtöréséhez, megosztásához ez az eszköz, mert egyszer lekötötte a rebelliseket, a nyelv védelme, másodszor, a hatalom erejével, a megalkuvók lefizetésével, lerakták a finnugorizmus alapjait, amit még ma is nyög a magyarság, ami később Trianonhoz vezetett. A korszak végét Trianon jelenti.

Korszakolás

A nyelvtörténeti korok meghatározása a mai tudományos gondolkodás tükrében történik. A nyelvtudományok nem adnak választ, a nyelv, a beszéd keletkezésére. A nyelv keletkezésének  szempontból nem tudják meghatározni, a kialakulás körülményeit. Teóriák léteznek ebből a szempontból. Ezeknek a teóriáknak közös tulajdonsága, a saját … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A nyelvújítás kora, Dravida, Előmagyar kor, Hun, Korszakolás, Középmagyar, Magyarkor, Ógörög kor, Ómagyar, Ősmagyar, Szanszkrit, Szótár, Szumir | Címke: , | Korszakolás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A nyelvújítás kora

1.1.1     A nyelvújítás kora   1790- napjainkig A magyar nyelv, a nyelvújítás kezdetétől folyamatos, átalakításon megy keresztül. Ezt a folyamatot a magyar művelődéstörténet egyik vívmányának mutatják be. A kezdeti időszak, szorosan a „nyelvújasnak” nevezett korszak, 1790-1820 között volt. Ebben a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: A nyelvújítás kora, fogalmak | Címke: | A nyelvújítás kora bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva