“Ó” hang kategória bejegyzései

-Megnyujtott, zárt vastaghang, melyet a rövid o-tól szabatosan meg kell különböztetnünk, nem csak azért, hogy némely szók értelmét változtatja, pl. kor kór, koros kóros, boka bóka, bob bób, hanem hangmértani okból is, mennyiben a hosszu ó két rövid o-nak felel meg, pl. “ónosodik” szóban.
-Mindenek előtt e rövid szócskát, mely nyelvünkben ige is, melléknév is, eredetére nézve kell ismernünk; palóczosan ejtve, ao v. aó. T. i. ó (cavet, defendit), és az ó (vetustus, antiquus) alapfogalomban megegyeznek, mert mindegyik távolságra vonatkozik, t. i. magát valamitől óni, vagy ovakodni, am. azt magától, vagy magát attól eltávolítani, távol tartani; ugyanezen értelem rejlik az óvás, óvatos, óvatosság szókban; más részről az ó vetus, továbbá ócska, ódon, ovít, ovik, ovúl oly időre vonatkoznak, mely régen elmult, tehát alapértelmök az időbeli távolság, valamint az előbbiekben a térbeli, helybeli távolság. Ezen fogalomnak nem csak a magyarban, hanem több más nyelvekben is azon o felel meg, mely kissé nyiltabb ajakkal ejtve a.

Ó hang

“Ó” hang (OO-hang) A CzF leírása:

Kategória: "Ó" hang, Egyedihang | Címke: | Ó hang bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Obeliszk

Obeliszk Az obeliszk az ókori Egyiptom Nap szimbóluma. Az új birodalomban gyakrabban i.e. 1550-1079 között kezdték alkalmazni, miután a piramisépítés lassan megszűnt. A legtöbb obeliszket Thot-mesz fáraó és Hat-sep-szut fáraónő (i.e. 1479-1458) állíttatta. Az OBELISZK a halottak emlékének a megőrzésére … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: "O" hang, Egyiptom, obeliszk, Szó, Szó | Címke: | Obeliszk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva