A rovás számokról

A rovás számok

A Kárpát medencében használt rovás számok eredete, kialakulásának fejlődése magyar nyelvterületeken.

Magyar Adorján után

A rovás számok hasonlóan a rovás íráshoz jobbról balra róhatók, írhatók, és olvashatók.
Azt jó tudni, hogy az ősmagyar számsor is, a tízes számrendszert használta. A szumir területek egy időben ettől az ősi kárpátmedencei számrendszertől eltérően a hatos számrendszert használták.
Az alább látható számrendszer logikus felépítésének változtatása, ellent mond, a logikának és a számrendszert felborítja. Ilyen későbbi változtatás volt az etruszk és a római számrovás, ahol a hasonló jelek ellenére a félreértett szavak miatt a logika már nem működik.
Ez a folyamat is bizonyítja a magyar nyelv és a magyar szavak logikáját a gyökökbe rejlő szókép tartalmával, amit az indoeurópai nyelvek már nem értenek, csak a tanult szótári jelentésüket tudják. Sajnos a mai magyar nyelvtanítás a legjobb úton halad a felé, hogy a magyar ember se értse meg, ezt a nyelvi logikát.

Az ős-magyar számsorban a kisebb számokat, egytől-négyig, egyszerű függőleges vonalakkal jelölték. E négy függőleges vonal pedig a kéz négy ujját jelenti, míg a rézsútos vonalak a hüvelykujjat, vagyis az ötöt, illetve az ötös szám legrégibb alakját.

Kezdetnek fogadjuk el, hogy az ősmagyar V jel az ötös számot jelentette:

5 = V

A rovás ötöst duplán az egyik fonák a másik szokásos helyzetében egymás fölött létrejön a rovás 10-es.
Ha rovás ötösbe ami a V bele illesztünk egy egyest l akkor megkapjuk a rovás ötvenest.
Az ötvenes fonák helyzetével duplázva hozza a százast.

Rendkívül egyszerű logikus felépítés. Az öt-tizes számrendszer alapját az emberiség őskorában a kéz öt-tíz újja képezte, amit ma is szoktunk még ujjaink segítségével számolni, számokat mutatni, ahogyan azt millió évvel ezelőtt az ősemberek tették.

Rovás számok
Rovás számok kialakulása

 Az ős-magyar számsorban a kisebb számokat, egytől-négyig, egyszerű
függőleges vonalakkal jelölték. E négy függőleges vonal pedig a kéz négy újját jelenti, míg a rézsútos vonalak a hüvelykujjat, vagyis az ötöt, illetve az ötös szám legrégibb alakját. Ez csak a négyes szám függőleges vonalával egyesülve lett olyanná, mint a rajzunkon a ‘d’ és csak azután olyan, mint az ‘e’. A tizes eredetileg olyan volt, mint az “f” és csak később lett olyan, mint a ‘g’. De természetesen ez mind még valamikor az emberiség őskorában ment végbe. A magyarságnál azonban e fokozatokat még ma is megláthatjuk.

A bejegyzés kategóriája: Szótár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.