Avar

aVaR

Gyökszó

Gyökkapcsolat: aVaR > VaR, VáR, VeR, VéR, ViR, VoR, VöR, VuR, VüR

Szóbokor gyök szint:  Harmadik szint, a VaR gyök előragozása. Szóbokor gyökhangpárja a VR gyökhangpár.

Jelentése:  Elavult, elszáradt maradék, SzáR. Átvitt értelembe nép.

A szó fajtája: Főnév

Fogalomr: Elhalt, SzáR növényi részek, melyek betakarják a földet, egy réteget raknak rá a saját elhalt részeikből, ez a VaR .

Gyökpár:

Leírás: Elszáradt, lábon maradt túlérett, növény részek, jobbára SzáR . A földet elfedő  külső hatásoktól megvédő elhalt réteg.  A VaR.
Az avar szavunk hasonlóan szóbokor második szintű szavaihoz testnedv, testszövet eredetre vezethető vissza. Ez a testnedv, sok esetben a vér, másutt a növényt alkotó folyadék. Hiánya elszáradt növényi részeket eredményez, úgy ahogy a heg az elszáradt vér a seben. A föld felszínét betakaró avar a földet védelmezi.
Minden szócsoportbeli gyök rendelkezik egy vagy több átvitt értelmű jelentéssel gyökszóképpel, mint például a; VaR ige, és, heg; a VáR ige és az építmény. Ezekhez hasonlóan jelenti a nyelvünkben az aVaR szó az elszáradt, növényi részeket; nép nevét, mely nép a hunok után elfedi a népességet és biztosan eltakarja elrejti a valódi értékeket, megőrizve, meggyógyítva a jövő számára. Az Avar népnévnek a szóképe arra a hegre hasonlít ami nagy sebet takar és gyógyít.

Kialakulása:  VR gyökhangpár, VR szóbokor, VaR, VáR, VeR, VéR, ViR, VoR, VöR, VuR, VüR a szóbokor jelentése vér.

Eredet: Előmagyar Kor

Források: CzF.

A bejegyzés kategóriája: avar, Előmagyar kor, főnév, Szótár, VaR, VR
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.